Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Szív és keringés

Szívritmuszavarok

A szív csak akkor dolgozik, ha állandóan parancsot kap. Ez a parancs vagy "impulzus" az úgynevezett színuszcsomóból származik. A percenkénti mintegy 70 impulzus a vezetőrendszeren keresztül jut a szívizomhoz és meghatározott időközökben összehúzódásra ingerli azt. Ha ez a bonyolult rendszer nem működik kifogástalanul és kiesik a szabályos ütemből, abban az esetben ritmuszavar keletkezik.

Szívritmuszavar okai

Az okok sokfélék lehetnek:

 • Izgalom és testi megterhelés.
 • Sok alkohol, dohány vagy kávé fogyasztása.
 • Gyógyszerek mellékhatása vagy túladagolása.
 • A szív- és keringési betegségek (angina pectoris, reumás szívbetegségek stb.) kísérőtünete.
 • Más súlyos betegségek és sérülések kísérőtünete.

A szerviz szívbajból származó ritmuszavarok orvosi kezelést igényelnek.

Extrasystole

Panaszok, tünetek

Az idő előtti szívösszehúzódást vagy a látszólagos kimaradást a betegek a szív "botlásaként"  érzékelik. A szünet azáltal jön létre, hogy először egy idő előtti összehúzódás történik, majd egy hosszabb szünet következik a következő esedékes összehúzódásig.

Okok

Az extrasystolék a pitvarban vagy a kamrában keletkeznek.

A pitvari extrasystole gyakori:

 • teljesen egészséges emberekben,
 • idegesség alapján,
 • alkohol és kávé hatására,
 • nem kezelt szívgyengeségben, mivel a pitvar a pangó vér következtében megfeszül és irritálva van,
 • szívizomgyulladásban,
 • pajzsmirigy-túlműködésben.

Kamrai extrasystole gyakori:

 • teljesen egészséges emberekben,
 • koszorúér-betegekben, különösen szívinfarktus alatt vagy után,
 • szívgyengeségben,
 • szívgyengeségben szenvedő betegekben, akik nagy adag digitáliszt szednek,
 • szívizomgyulladás alatt és után.

Az Extrasystole lehetséges következményei

Az extrasystolék a legtöbb esetben ártalmatlanok. A kezelés szükségessége attól függ, hogy milyenek a panaszok és milyen szívbetegség van a háttérben. Nagyon gyakori extrasystolék (pl. minden második ütés extrasystole) rontják a szívpumpa működését. Az extrasystolék bizonyos körülmények között szapora szívműködést (tachycardia) tudnak kiváltani.

Extrasystole kezelése

Legtöbbször nem szükséges. Bizonyos esetekben mégis célszerű a gyógyszeres kezelés. Az extrasystole oka szerint az orvos béta-receptor-blokkolót, digitáliszt, kalciumantagonistát vagy speciális antiarrhythmiás gyógyszert rendel. Gyakran szükséges szívspecialista tanácsát is kikérni. Majdnem minden antiarrhythmiás szer maga is ritmuszavart tud kiváltani.

Tachycardia

Panaszok

A nagyon gyors szívdobogás gyengeséget, szédülést, szorongást, szívtáji szúrást vált ki.

Okok

A tachycardiának két fajtája van:

1. Izgalom, félelem és testi megterhelés okozza. Az így kiváltott szívdobogás nem tekinthető kórosnak. Ritkán nehézlégzés, szédülés, szívszúrás tárul hozzá. Ennek ellenére a szív teljesen egészséges. Az orvosok a szívfájdalomnak ezt a formáját dyscardia, vegetatív panaszok, hyperkineticus szív-szindróma, szívneurosis névvel illetik.

2. "Mint derült égből a villámcsapás", úgy jön ez a tachycardia forma. Néhány másodperctől több óráig tarthat a roham, és rendszerint hirtelen szűnik meg. A szív frekvenciája általában 180/min. Emiatt csökken a vérnyomás, szédülés, gyengeség és félelelem jeletkezik.

A tachycardiának ez a formája endszerint a pitvarból indul ki (pitvari tachycardia vagy supraventricularis tachycardia). Az okok ugyanazok, mint a pitvari extrasystolékban. Sokkal ritkább az a forma, amikor a tachycardia a kamrában keletkezik (kamrai tachycardia vagy ventricularis tachycardia). Ilyenkor a szívizom majdnem mindig károsodott.

A roham alatt a beteg az eszméletét is elvesztheti, mert a szív pumpafunkciója nagyon rossz és az agy nem kap elegendő vért.

A Tachycardia lehetséges következményei

1. Veszélytelen és magától elmúlik, ha a kiváltó tényező megszünik. Ha az egyén reakciója túl heves és a tachycardia tartós, egyéb szervek is károsodhatnak.

2. A pitvari tachycardia nagyon kellemetlen és megterhelő is tud lenni, a beteg semmire sem képes és szédül. A beteg szív talaján kialakult kamrai tachycardia bizonyos körülmények között életveszélyes lehet, és keringésmegállás is bekövetkezhet.

Tachycardia kezelése

Amikor az orvos megállapítja, hogy a tachycardiát szervi szívbaj okozza (pl. szívizomgyulladás, szívgyengeség stb.), a kezelésnek az alapbetegségre kell irányulni. Ha a tachycardiát pszichoszociális okok váltják ki, és az önsegítő eljárások nem járnak kielégítő erdménnyel, az orvos gyógyszerekkel (béta-receptor-blokkoló, nyugtató) próbál segíteni. A pitvari tachycardia nem igényel kezelést, ha ritkán jelentkezik és rövid ideig tart. Különben a digitálisz, a kalciumantagonisták és speciális antiarrhythmiás szerek jönnek szóba.

A kamrai tachycardiát kórházban kell kezelni. Minden esetben meg kell állapítani, hogy elegendő-e a gyógyszeres kezelés, vagy esetleg szívműtétet is kell végezni. Esetenként ütemszabályozót (pacemaker), vagy antitachycardia készüléket (defibrillátor) kell beültetni a betegbe.

Szívblokk

Panaszok

Lassú szívműködés, kábultság, szédülés, rövid eszméletvesztés. Ritkán a pulzus normális, azonban egy -egy pulzus kiesik. Ilyenkor csak EKG-val lehet a blokkot megkülönböztetni az extrasystolétól.

Okok

Szívblokkban az ingerületvesztés valahol a szívben megakad. Ilyet okozhat:

 • rheumás vagy arterioscleroticus szívbetegség,
 • digitáliszmérgezés,
 • akut rheumás láz,
 • rosszindulatú daganat,
 • syphilis,
 • szívinfarktus,
 • az ingerületvezető rendszer megbetegedései.

A szívblokk lehetséges következményei

A szívblokk halálos lehet, ha a vérkeringés a roham közben 3-4 prcre megáll.

A szívblokk kezelése

Tartós ingervezetési zavar esetén az orvos pacemakerrel normális szívritmust biztosít.

Pacemaker

Ez a készülék kívánt frekvenciával gyenge áramütéseket ad le  szívnek. A pacemakertelepet a has vagy a mellkas bőre alá ültetik, és az elektromos ingereket vékony kábelen keresztül a szívbe vezetik.

Rizikó: a műtéti technika annyira kifinomult, hogy a műtétnek csekély a rizikója. A beültetés halálos szövődményei 1% alatt van.

A várható élettartam pacemakerrel csak alig rövidebb, mint az egészségeseké, csupán az alapbetegségtől függ.

A pacemaker működőképessége több évre terjedhet. Az orvos pár havonta ellenőrzi a pacemakeres beteget és a beültetett készüléket. Ilyenkor megméri a pacemakertelep elektromos töltését. Aki pacemakert visel, nyugodtan vezethet gépkocsit. A modern készülékeket megfelelő fémburkolat védi a külső elektromos zavaroktól (repülőterek radarállomásai, villanyborotva stb.)