Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menü

Szív és keringés

TIA ( Transiens Ischaemiás Attack) - Agyi átmeneti keringészavar

Tünetek és panaszok

Az agyi keringészavarok tünetei attól függnek, milyen érterület esett ki a keringésből, ill. attól, hogy a keringésből kiesett területnek mi a működése. Gyakran féloldali érzéskiesés és bénulás kíséri. Más esetekben a látás- vagy a beszédzavart a tudatállapot rosszabbodása követi, ami eszmé-letlenségig vezethet.

A tünetek és panaszok néhány perctől órákig tarthatnak.

Okok

Az érelmeszesedéses elváltozások tól beszűkült eret véralvadék (thrombus) zárja el. Az alvadék képződhet helyben, az érfalon, de besodródhat vérrög az agyi erekbe (embolia) távolabbról, többnyire a nyaki verőérből is. A működészavarokért az érintett agyterület oxigénhiánya a felelős. Átmeneti keringészavarok esetén a vérrög perceken belül feloldódik. Az érintett agyterület keringése helyreáll és a működészavarok visszafejlődnek.

Megbetegedési kockázat

Minden olyan tényező, amely elősegíti az érelmeszesedést, növeli az agyi keringészavarok kockázatát. Ilyenek: elhízás, magas vérnyomás, dohányzás, cukorbetegség és magas életkor

Lehetséges következmények és szövődmények

Az agyi keringészavarok ismétlődhetnek, és megtörténhet, hogy a következmények már nem fejlődnek vissza, és szélütés (gutaütés) következhet be.

Megelőzés

Kerülendő minden olyan körülmény, amely elősegíti az érelmeszesedést. Agyi keringészavarok ismétlődése esetén bizonyos esetekben szükség lehet tartós, akár egész életünk végéig tartó alvadásgátló gyógyszeres kezelésre. Ritkább esetekben keringésjavító műtétek segítenek.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Azonnal hívjunk mentőt, hogyha

  • egyik kar vagy láb hirtelen érzéketlenné, bénulttá válik,
  • hirtelen jelentkező látás- és beszédzavar vagy eszméletlenség esetén.

A. orvos különböző vizsgálatokkal, mint ultrahang-, EEG-, vérvizsgálat, agyi rétegfelvételek (számítógépes röntgenvizsgálat CT vagy mágneses rezonancia vizsgálat MR), agyi érfestéses vizsgálatok segítségével tisztázni tudja a keringészavar okát. A vizsgálatok többségét csak megfelelő kórházakban lehet elvégezni.

Öngyógyítás

Ide tartozik minden olyan tényező, amely mérsékli az érelmeszesedés kockázatát.

Kezelés

A megbetegedés kiváltó okától függően, szükség lehet vérnyomáscsökkentő és a vér sűrűségét csökkentő, alvadásgátló gyógyszerekre. A nyaki ereken végzendő műtétekre ritkán van szükség.