Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Szív és keringés

Visszér, visszértágulat (varix)

Panaszok visszér esetén

Leggyakrabban az alsó végtagokon kitágult, kanyargós vénák láthatók. Egyes esetekben fájdalommal is jár. A visszeres betegek gyakran panaszkodnak arról, hogy rövid állás vagy bevásárlás után lábuk megduzzad és elfárad. A nap végén a cipő szűknek bizonyul. Nőknél a menstruáció kapcsán ezek a panaszok fokozódnak. Súlyos visszerek esetén a vérkeringés zavara miatt a bőr barnásan elszíneződik a bokák környékén.

A visszér kialakulásának okai

A vér visszaáramlása a testből a szívbe nem egedül a szívműködés következménye. A vér a vénákban azáltal is halad a szív felé, hogy az izmok összehúzódnak. A vér egyirányú áramlását a szív felé a szelepszerűen működő billentyűk biztosítják. Ha ezek a billentyűk valamilyen oknál fogva nem jól működnek, a vér egy része, aminek a szív felé kellene áramlani, azokba a vénákba préselődik, amelyek az izmok felszínén vannak. Mivel a vénáknak, ellentétben az artériákkal csak vékony izomfaluk van, kitágulnak és kanyargossá válnak: kialakul a visszértágulat. A visszértágulat kialakulásában veleszületett faktorok is szerepet játszanak. A magas testalkat, kevés mozgás, testsúlyfelesleg, főleg álló- és ülőmunka és rostszegény táplálkozás valószínű hajlamosító tényezők.

Megbetegedési kockázat

Az életkor előrehaladtával a megbetegedés rizikója növekszik. Nők között gyakoribb, mint férfiaknál. Megállapították, hogy 60 éves korban a férfiak 44, a nők 62%-a visszértágulatban szenved.

A visszér lehetséges szövődményei

A visszértágulat legtöbbször csak kozmetikai problémát okoz: a kék kanyargós vonalak a lábakat eltorzítják, súlyos visszértágulatban a bőr barnásan elszíneződhet. Ekzema, lábszárfekély, - vizenyő (ödéma) és trombózis kialakulása lehetséges.

A visszér megelőzése

A visszértágulat rizikóját a következő eljárásokkal lehet csökkenteni:

  • rostdús táplálkozás,
  • a normális testsúlyt megtartani,
  • kielégítő mozgás,
  • hosszú egy helyben állás kerülése,
  • ha lehet, a lábakat felpolcolni.

 Mikor forduljunk orvoshoz?

Akkor, ha ön kozmetikai okból el akarja távolíttatni a visszereket vagy ha kellemetlen panaszai vannak. Keressen fel minél előbb egy orvost, ha a visszér vagy a lábszárfekély vérzik.

Öngyógyítás

Kiegészítésként a megelőzésnél említett eljárásokhoz:

Viseljen mindennap és egész nap rugalmas harisnyát, ez a harisnya azonban duplaszövésű legyen. Ezeket gyógyászati segédeszköz boltokban lehet beszerezeni. Egyéb gumiharisnyának nincs kellő hatása. Mielőtt felkel az ágyból, húzza fel a harisnyát, amikor a vénák fekvő helyzetben még "üresek".

Visszér kezelése

A visszerekre ható különböző szereknek valójában nincs lényeges javító hatásuk. Kétféle ésszerű kezelési módszer jöhet szóba: a beteg vénák elzárása vagy eltávolítása. Mindkét esetben a beavatkozás után 3-6 hónapig rugalmas harisnyát kell viselni, és amennyit csak lehet, sétálni. Az elzárt vagy eltávolított beteg vénák szerepét a megmaradó vénák veszik át. A Műtét után is keletkezhetnek újabb visszerek.

Vénaelzárás (sclerotisatio)

Az orvos elsősorban akkor alkalmazza a visszerek elzárását, amikor a kis bőrvénák vagy a nagy bőrvénák mellett azok oldalágai is ki vannak tágulva. A visszerek elzárása nem igényel kórházi felvételt.

A nők a trombózisveszély miatt legaláb 6 héttel a beavatkozás előtt fejezzék be a fogamzásgátló tabletták szedését.

A visszerek elzárását az orvos úgy végzi, hogy a vénába olyan anyagot fecskendez, ami ott gyulladást okoz. Ezután bepólyázza a végtagot, hogy a vénákat összenyomja, ami által a gyulladásos falak összetapadnak. A pólyák kb. 3 hétig viselni kell. Fontos, hogy ezalatt ön a mindennapi aktivitását folytassa és lehetőleg gyalog járjon. Amennyiben a beavatkozást mindkét lábon el kell végezni, akkor a végrehajtás különböző napokon történik.

Veszélyek: fájdalmas bőr alatti gyulladás alakulhat ki, ha az orvos az injekciót véletlenül a véna mellé adja. Néhány esetben a bőr barnásan elszíneződhet. Ritkán allergiás reakció jelentkezik.

Visszér műtét

A vénák műtéti eltávolítása a legbiztonságosabb kezelés, ha a végtag mindkét nagy vénáján visszértágulat alakul ki.

Az orvos először speciális röntgenvizsgálattal (flebográfia) megvizsgálja, hogy a láb mélyvénáiban milyen a vérkeringés. Ez úgy történik, hogy a vizsgált oldalon a lábhát egyik vénájába röntgen-kontrasztanyagot fecskendeznek.

A röntgenfelvételen megállapítható a vénák átjárhatósága. Ezután narkózisban bemetszéseket ejtenek a lábon, a bokán és a térdhajlatban, majd kihúzzák a beteg vénát. A műtét után egy nyomókötés megakadályozza az erősebb vérzést. A vér alvadék-képződés megakadályozására már a műtét napján fel kell kelni és könnyű sétát végezni.

Veszélyek: minden ötödik betegnél a bokatájon megsérülhetnek a bőridegek. Emiatt ez a terület érzéketlen maradhat. Erős vérzés, fertőzés, az artériák vagy a mélyvénák sérülése ritkán fordul elő.