Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Terhesség

A terhességről

A terhesség, a szülés és az utána következő időszak egységet képez. A modern szülészetben ez a szemlélet nem mindig érvényesül. A terhességben kockázatot, a szülésben betegséget lát, amelyek ellen a modern technika minden eszközével küzdeni kell. És noha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már régóta tesz olyan ajánlásokat, amelyek sokban ellentmondanak annak, ami a szülőszobáinkban az Nőkkel történik, mégis a legtöbb szülést még mindig elektronikusan ellenőrzik, bódítanak, vágnak és operálnak. És mindezt gyakran orvosi indok nélkül, hiszen a szülések több mint 80 százaléka beavatkozás nélkül is lefolyhatna.

A terhesség 10 holdhónapig tart, ami megfelel 280 (plusz/mínusz 14) napnak vagy 40 hétnek. Az, hogy Ön ezt az időt hogyan tölti el, nagymértékben függ a szociális körülményein túl egyéni beállítottságától. A terhesség nem eleve olyan időszak, amely Önre vagy gyermekére veszélyt hoz. Csaknem valamennyi legenda, amit a terhességről terjesztenek, téves. Sem egy forró fürdő nem vezet koraszüléshez, sem a gyakori nyújtózkodás nem eredményez köldökzsinór-hurkolódást. És éppen úgy mese, hogy egy shock torzszülött gyermekhez vezethet, mint ahogyan az a feltevés is, hogy a jövendő anyát a fiú ,szebbé teszi, mint a leány. Bízzon saját érzéseiben és próbáljon meg saját igényei szerint élni, amennyire csak lehetséges. Ez a legjobb biztosíték egy kellemes terhességre.

Első terhességi harmad (1-12. hét)

Amikor Ön terhességéről tudomást szerez, a petesejt már legkevesebb egy hete megtermékenyült. Ennyi ideig tart, amíg egy fogamzás a menstruáció elmaradása után kimutatható. Ha ez idő alatt alkoholt fogyasztott vagy gyógyszert vett be, minden valószínűség szerint nincs oka aggodalomra. A szervezet a „minden vagy semmi" elv alapján reagál. Károsodott sejteknek kis esélyük van csak a túlélésre, leggyakrabban egyáltalán be sem ágyazódnak. Ha magzatát az első három hónapban elveszíti, kiindulhat abból, hogy az nem volt egészséges. Túlzásba vitt kímélet vagy elővigyázatosság ebben az időben ezért nem szükséges. Korlátoznia csak akkor kell tevékenységét, ha szervezete védekezik. Ügyeljen a kedvetlenség érzésére vagy a kimerültség jeleire. Mindenképpen hagyjon fel az alkohol fogyasztással és a dohányzással. Ha gyógyszert szed, meg kell beszélnie orvosával, nem károsíthatja-e az a méhen belüli magzatot.

Mi történik a szervezetben?

A szervezet lassan alkalmazkodik a terhességhez. A petefészkek és később a méhlepény hormonokat termelnek, melyek az egész szervezetet befolyásolják. A bőr vérbővebb lesz és több vizet raktároz, az emlő teltebbé válik. A belső szervek teljesítménye fokozódik és felkészülnek arra, hogy két személyre dolgozzanak. A terhesség a hason az első időben alig látható. A test átállítódása némely Nőt fáradttá tesz, néha hányinger és hányás is jelentkezik, mindenekelőtt reggel.

A lelkiállapot

Erős érzelmi ingadozások gyakoriak. Azoknak a Nőknek, akik terhességüket nem tervezték, elmélyülten át kell gondolniuk, akarják-e gyermeküket. De még akkor is merülhetnek fel problémák, ha egy régi gyermekvágy teljesül. Elég konfliktus adódik, így az az érzés, hogy nincs már visszaút, az új felelősség, pénzügyi problémák, hivatásbeli gondok - de szép pillanatok is keletkezhetnek egy terhesség révén.

Vizsgálatok

Az első vizsgálatnál az orvos megtapintja az anyaméh nagyságát és ezzel meghatározza a terhesség stádiumát. Csak akkor kerül sor ultrahangvizsgálatra, ha észlelete az utolsó havivérzés adatával vagy a lehetséges fogamzási időponttal nem egyezik. Ezenkívül az orvos felveszi a jövendő anya és családja pontos kórelőzményi adatait és alapos nőgyógyászati vizsgálatot végez.

Ehhez a petevezeték és petefészkek ellenőrzése, rákszűrő kenet és a hüvelyváladék mikroszkóp alatti megítélése tartozik. Az anyai medence nagyságának meghatározása érdekében mindenekelőtt a szeméremcsont felső része és az ágyéki gerincoszlop vége közötti külső átmérőt (conjugata externa) mérik meg. A távolságnak legalább 20 centiméternek kell lennie ahhoz, hogy a szülés a hüvelyen keresztül lehetséges legyen.

A laboratóriumi vizsgálatok tisztázzák a vércsoportot, a Rhesus-faktort és a vérképet. Ezeken kívül megvizsgálják a vérben a rubeola, a toxo-plasma (csak ismert kontaktveszély esetén), a vérbaj és esetenként AIDS ellenanyagok jelenlétét. Ezután szülészorvosa átirányítja egy gyakorló orvoshoz vagy belgyógyászhoz általános egészségi állapotának ellenőrzésére.

Hogyan fejlődik a gyermek?

A petevezetékben megtermékenyített petesejt elindul útjára az anyaméh felé, a következő 5-6 nap során több alkalommal oszláson megy át és ezután sejthalmazként beágyazódik a méhnyálkahártyába. A sejthalmazból az embrió, a méhlepény és a kettőt összekötő köldökzsinór fejlődik ki. Az embrió és a köldökzsinór, magzatburoktól körülvéve, a magzatvízben úszkál.

A harmadik héttől kezdődően megindul a szervek fejlődése.

Az ötödik héten kialakul a központi idegrendszer (agy és gerincvelő), a fej a szemekkel és a szájjal, valamint a gyomor-bél rendszer. A szív elkezd verni, a karok, majd röviddel utóbb a lábak kifejlődnek. A csontváz ugyancsak együtt növekszik.

A nyolcadik terhességi héten kialakulnak a karok a kezekkel, az ujjak, az arckontúrok, a fülek és a légutak.

A kilencedik és tizedik héten már kifejlődnek fiúknál a herék, lányoknál a petefészkek. Ezt követi a még puha csontváz elcsontosodása. A harmadik hónap végén az embrió 7-9 centiméter hosszú.

Második terhességi harmad (13-26. hét)

Az első hónapok átállítódása befejeződött, a szülés meg távoli, a testi panaszok rendszerint korlátok között maradnak. A gyermek sem állít fel korlátokat. Ha jól érzi magát és figyel a test jelzéseire, mint a kimerültség, kedvetlenség vagy fájdalom, semmi nem történhet. Gyakran ez az idő a nvugalom és belső stabilitás szakasza.

Mi történik a szervezetben?

A 16. és 13. hét között érezheti gyermeke első mozgásait. A reggeli hányinger már legtöbbször eltűnik. a test láthatóan gömbölyödik. Nem fontos, hogy három vagy öt kilót hízott. Amíg jól érzi magát és a testsúlynövekedés nem káros (terhességi mérgezés), ne engedje magát a súlytáblázatoktól terrorizálni. A kezek, a lábszárak és a lábfejek enyhe duzzadása normális. Ha érgyengeségre hajlamos, a vér pangása miatt a vénákban visszértágulatok és aranyér keletkeznek. A megváltozott hormonszint az oka, ha ekkor szorulásossá válik vagy gyomorégésben szenved.

A lelkiállapot

Talán most különösen jól érzi magát. De éppen így lehetséges, hogy nehezére esik teltségét és növekedő hasát elfogadnia. Nagy szerepet játszhat a saját, bensőségessé váló, de más hangsúllyal kifejezett szépségideál is. Ideális esetben a harmadik hónap végén kezdjen szülésre felkészítő tanfolyamra járni. Ott problémáit más Nőkkel vagy párokkal megbeszélheti.

Vizsgálatok

Ez időszakban négy-hat hetenként menjen ellenőrzésre akkor is, ha a terhesgondozási könyv ezt nem írja elő. Minden ilyen vizsgálat során meghallgatják a gyermek szívhangjait, vizsgálják a vizeletet fehérje- és cukorürítés szempontjából, megmérik a vérnyomást és ellenőrzik a testsúlyt.

Ezenkívül minden orvosi látogatáshoz hozzá tartozik a hüvelyen keresztül végzett vizsgálat, az anyaméh külső mérése, és a vizenyő és a visszerek megítélése.

Hogyan fejlődik a gyermek?

Gyermeke most izmait edzi. Lábaival rugdal, kezdi lábujjait szétterpeszteni, kezeit nyitni és újból zárni, majd a fejet mozgatni. Már a negyedik hónapban a legfontosabb reflexek kifejlődtek. Ebben a hónapban megkezdődik az érzékszervek kifejlődése is, először az ízlelés, majd a tapintás, és az ötödik hónaptól a hallás és egyensúlyszervek. A látási képesség már annyira kifejlődött, hogy a bébi a világost és a sötétet meg tudja különböztetni. Már gyakorolja a légzést és nyelést, és noha az agy még nem érett, értelmesen reagálhat, pl. helyzetét változtathatja, ha kényelmetlenül fekszik. Valószínűleg ennek a hónapnak a végén érezheti először bébijét. Kezdetben egy gyengéd kopogtatás, később, amikor rugdalódzik és a bukfenceket veti, ezek már félreismerhetetlenül érzékelhetőek.

A hatodik hónapban a gyermek fokozódó mértékben vesz részt testi és lelki életében. így pl. elfordul a zavaró zajforrástól, és eltérően reagál a hangos és a halk zenére. Megérzi a bosszúságot, stresszt, nyugtalanságot, de a biztonságot, örömet és nyugalmat is. A hatodik hónap végén a bébi kb. 30 centiméter hosszú, és súlya 500 és 800 gramm között van. Ha ilyenkor világra jön, alkalmasint esélye van a túlélésre is.

Utolsó terhességi harmad (22-40. hét)

Az utolsó hónapokat a Nők egészen különbözően élik meg. Esetleg már türelmetlenek, szenvednek egyre fokozódó mozgási nehézségük miatt és alig tudják a szülés napját kivárni. Különösen megterheltek a kisgyermekes várandós anyák. vagy akiknek megerőltető a hivatása. Mégis, talán képesek ezt az utolsó időt élvezni, megpihenni és örömteli várakozással készülni fel a bébi fogadására.

Csakúgy, mint előzőleg, mindent szabad, ami jó közérzetet biztosít. Figyeljen a kimerültség vagy a túlzott igénybevétel jelzéseire; nagy különbség, hogy a gyermek néhány héttel előbb vagy a terminuskor jön a világra.

Mi történik a szervezetben?

Ebben az időszakban a gyermek különösen erőteljesen növekszik. Az anyaméh szűkké válik, mozgásszabadságát elveszíti, és rúgásokkal és ütésekkel észrevéteti magát. Súlya megterheli a terhes gerincét, a kismedencei vénák keringése még inkább nehezítetté válik. Derékfájás, visszerek, aranyerek, a lábak duzzadása és nehezebbé válásának érzése könnyen erősödhetnek. A hólyagra nehezedő nyomás gyakran vizelési ingert vált ki. Éjszakai vizelés ilyenkor ugyancsak gyakori. A gyomrot az anyaméh felfelé nyomja és ezért csak kis mennyiségű táplálékot tud egyszerre felvenni. A bél renyhe, a hajlam a szorulásra növekszik. Az ízületi porc és a bőr most tágulékony és laza készen áll a szülésre.

A lelkiállapot

A gondolatok egyre inkább a gyermek és a szülés körül keringenek. Az aggodalom, vajon egészséges lesz-e a születendő gyermek, a fájdalmaktól, a szövődményektől és az önuralom elvesztésétől való félelem gyakori. Most itt a legfőbb ideje a szülésre felkészítő csoportnak. Ott megtanulhatja, hogyan küzdheti le félelmeit és megismerheti az optimális felkészülést a szülés élményére. Az lenne az ideális, ha már ekkor megismerhetné a szülésnél majd Önt ellátó szülésznőt és orvost. Nagy kórházakban ez mindenesetre nehéz. A műszakváltások miatt áttekinthetetlen azoknak a személyeknek köre, akik majd ellátják.

Vizsgálatok

A 37. hétig elegendő, ha havonta egyszer megy el vizsgálatra. Ezután az időközt 10 napra kell röviditeni. A szokásos vizsgálatok mellett a vérképet még egyszer ellenőrzik. mert a terhesség harmadik harmadában gyakran alakul ki vérszegénység. Ultrahangvizsgálat ekkor is csak meghatározott esetekben indokolt. 

Hogyan fejlődik a gyermek?

A gyermek idegrendszere, és vele tudata és emlékező képessége ezekben az utolsó hónapokban fejlődik ki. A nyolcadik hónapban rendszerint elfoglalja szülési helyzetét. 100 bébi közül 90 fejjel lefelé fordul. Az utolsó három hónapban hízik leginkább és „eszik" születési súlya felé. A 40. terhességi hét után a bébi 48-54 centiméter hosszú és 2800-4000 gramm súlyú.

Táplálkozás

Babona, hogy a terhesség során „kettő" helyett kell ennie. Ez csak szükségtelen kilókat eredményez és megnehezítheti gyermeke szülését. Elegendő, ha egészségesen táplálkozik. Gyermeke mindent elvesz magának, amire szüksége van. Az első négy hónapban alig igényel több kalóriát, később gyümölccsel, főzelékkel fedezze a kismértékben növekvő kalóriaigényt. Hagyatkozzék nyugodtan étvágyára, egyék élvezettel, amit és amennyit akar.

Ha néhány alapvető szabályt figyelembe vesz, sem Önnel, sem gyermekével nem történhet baj :

  • ne egyék unalom, aggodalom vagy elégedetlenség miatt,
  • táplálkozzék salakanyagban és vitaminban gazdag ételekkel (főzelék, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonafélék) és ne felejtsen el kielégítően inni,
  • kerülje el a káros anyagokban dús táplálékot,
  • kövesse nyugodtan „megkívánásait", kívánsága valószínűleg megfelel a test meghatározott tápanyagokkal szembeni tényleges igényeinek.