Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Terhesség

Ikerterhesség és ikerszülés

Az egynél több magzat kihordása mindig több komplikációt jelent, mint egy baba világrahozatala. A terhesgondozáson azonban az ikrekkel várandós kismamákra fokozott figyelmet fordítanak.

Mit kell tudni az ikerterhességről?

Ikerterhességnek nevezzük, amikor a méhen belül egyidejűleg minimum kettő, ám időnként még több magzat fejlődik Az ikrek lehetnek egypetéjűek (ilyenkor egy megtermékenyített petesejt osztódik többfelé), vagy kétpetéjűek (amikor több petesejt termékenyítődik meg egyszerre).

Egyes családokban úgy tűnik, a természetes ikerszülésnek genetikai okai lehetnek. Korunkban azonban a növekvő többszörös terhességi arány sokkal inkább a meddőségi kezeléseknek köszönhető. E kezelések ugyanis azt okozzák, hogy a petefészkekben egyszerre több petesejt érik meg és szabadul ki ovulációkor.

Mit tegyünk?

Az ikerterhességet már korán fel szokták fedezni az ultrahangvizsgálaton. A magzatokat rendszerint már a második hónap végére jól el lehet különíteni.

Általában nincs ok arra, hogy aggódjunk, azonban ikerterhesség esetén nagyobb az esélyünk a következő komplikációkra: 

  • magas vérnyomás
  • cukorbetegség
  • toxaemia
  • placentaleválás
  • koraszülés

A terhesség alatt különösen gondos megfigyelés alatt tartanak bennünket, és az is előfordulhat, hogy ikerterhességekre specializálódott szakorvoshoz irányítanak.

A terhesség vége felé gyakran fogják ellenőrizni, hogy minden rendben van-e a magzatok fejlődése és elhelyezkedése körül.

Kezelés

A legtöbb ikerterhességnél a babákat a normálisnál korábban, és sokszor császármetszéssel segítik a világra. Ugyanakkor a rendes szülés nem ritka ikreknél sem, attól függően, miként helyezkednek el a magzatok a méhben.

Hogyan segíthetünk magunkon?

Ha egynél több magzatot hordunk a szívünk alatt, különösen figyeljünk oda arra, hogy a szervezetünk jó formában legyen a várható megpróbáltatások előtt.

Táplálkozzunk egészségesen

Bőségesebb ellátásra van szükségünk a több magzat miatt.

Fokozzuk a kalciumbevitelt

A tejtermékek gazdag kalciumforrásnak számítanak.

Szedjünk vastartalmú kiegészítőket a vérszegénység elkerülésére.

Testedzés

Nem szabad megerőltetnünk magunkat, különösen a terhesség 24. hetét követő időszakban. A séta és az úszás megfelelő lehet, de erről is kérdezzük meg az orvost.

Pihenjünk, amennyit csak lehet.

Ikerszülés

Ha az ikrek közül a méhnyakhoz közelebb elhelyezkedő feje a méh kijárata felé néz, lehet esély a sikeres szülésre természetes úton.

Ha a második baba is fejjel lefelé helyezkedik el, várhatóan fél órán belül az első világrajövetelét követően ő is meg fog születni.

Ha a második baba farfekvésű, de az első normálisan megszületett, akkor a második is valószínűleg gond nélkül megszülhető lesz.

A magzatok pozícióját szülés közben is ellenőrzik ultrahanggal.