Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Terhesség

Méhen kívüli terhesség

Egy megtermékenyített petesejt minden vérrel jól ellátott szövetben megtelepedhet. Emiatt egy gyermek fejlődése a méhen kívül (extrauterin) is megkezdődhet. Hasüregi terhesség nagyon ritka. Gyakoribb a kürtterhesség. Akkor jön létre, ha egy megtermékenyített petesejt a méh felé vezető úton a petevezetékbe beágyazódik.

Panaszok

A kezdeti tünetek azonosak egy „normál” terhességével. A menstruáció  elmarad vagy gyengébb, mint máskor. A terhességi próba pozitív. Úgy hat hét múlva legtöbbször egyoldali alhasi fájdalmak jelentkeznek

Kezeletlen esetben a petesejt továbbfejlődhet és „felrobbanthatja” a petevezetéket. A fájdalom ekkor az alhasból a has felső része és a vállak felé sugárzik. A vállfájdalom a kürtrepedés legmarkánsabb jele.

Sápadtság és eszméletvesztés életveszélyes shockra utaló jelek.

Okok

Legtöbbször petevezeték-gyulladás következtében kialakult szűkületek és összenövések a kürtben. A kürt izomzatának csökkent mozgékonysága és merevedése. Ezek a tényezők akadályozhatják a megtermékenyített petesejt transzportját a méh irányába.

Megbetegedési kockázat

Fokozódik minden nőnél, akiknek petevezeték-gyulladásuk volt, és a spirált viselő nőknél. A spirálból leadott rézionok valószínűleg csökkentik a kürtök mozgékonyságát.

Lehetséges következmények és szövődmények

A petevezeték „szakadása” és vérzés a hasüregbe. A vérzéses shock mindig életveszélyes és azonnali sürgősségi orvosi ellátást igényel.

Megelőzés

Nem lehetséges.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Azonnal, ha alhasi fájdalom jelentkezik a havivérzés elmaradása, vagy csökkent mennyiségű és tartamú havivérzés után.

Öngyógyítás

Nem lehetséges.

Kezelés

A kürtterhességet mindig meg kell operálni. Még ép, nem vérző petevezeték esetén az orvos megkísérli a terhességet a petevezeték felső végén keresztül „kinyomni”. Ha ez már nem lehetséges, a terhességet mikrosebészetileg távolítják el. Ekkor a petevezeték megőrizhető.

Sérült és vérző petevezeték-szövetben ez a viszonylag „gyengéd” eljárás már nem alkalmazható. A petevezetéket azonnal el kell távolítani, mert a vérzés más módon nem csillapítható.