Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Terhesség

Terhességi cukorbetegség

A terhesség alatt időleges cukorbetegség alakulhat ki. Erre többnyire a terhesség vége felé kerülhet sor. Ha valakinek egyébként is cukorbetegsége van, és gyermeket szeretne vállalni, oda kell figyelnie arra, hogy a lehetőségekhez képest legjobb állapotban legyen az egészsége.

Mit kell tudnunk róla?

A terhességi cukorbetegeknél a szervezet nem tud elegendő inzulint termelni, és a vércukorszint túl magas. Ez a terhesség során úgy alakul ki, hogy a méhlepényben termelődő hormonok ellentétesen hatnak a szervezetben termelt inzulinnal. A cukorbetegség e formája gyakrabban fordul elő azoknál a nőknél, akiknek a közeli rokonai között is vannak cukorbetegek, vagy ha a nő már idősebb, vagy ha erősen túlsúlyos. Egyes esetekben a terhességi cukorbajt követően állandó cukorbetegség alakul ki.

A terhességi cukorbetegség tünetei

Sokszor nincsenek észlelhető tünetek, ha mégis, a következőkre kell odafigyelni: 

  • állandó szomjúság
  • gyakori vizelési inger
  • súlyos fáradtság.

Forduljunk orvoshoz, amilyen hamar csak lehet, hogy ellenőrizzék a vércukorszintet.

Mit tehetünk?

A terhes nőknek megvizsgálják a vizeletében a cukorszintet a rendszeres terhesgondozásokon. Ha valaki a veszélyeztetett csoportokba tartozik, akkor annál előbb, egyébként mindenkinél a terhesség 24. és 28. hete között terheléses vércukorvizsgálatot végeznek.

Ehhez először meg kell inni egy adag nagyon édes italt, majd egy órával rá megmérik a vércukorszintet. Ha ez erősen megemelkedett értéket mutat, további teszteket is elvégezhetnek.

Kezelés

Ha terhességi cukorbetegség alakul ki valakinél, étrendváltoztatást szoktak javasolni, amelyben csökkenteni kell a cukormennyiséget, és emelni a rostanyagok százalékát.

Tesztek

Az orvos rendszeresen ellenőrizteti a vércukorszintet. Előfordulhat, hogy magunknak kell otthon mérni a vérben és vizeletben levő cukor koncentrációját.

Inzulininjekció

Ha a vércukorszint tartósan magas, rendszeres inzulinadagolásra lehet szükség. Az orvos vagy a védőnő megtanít bennünket az injekció beadására.

Hogyan segíthetünk magunkon?

A helyes táplálkozás, a rendszeres testedzés és az elhízás kerülése segít abban, hogy elkerüljük a cukorbetegség kialakulását a terhességet követően.