Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Terhesség

Terhességi magas vérnyomás

A terhességi hipertónia egyaránt veszélyezteti a magzat és az anya életét, függetlenül attól, hogy a hipertónia a terhesség előtt is fennállt, vagy épp az alatt alakult ki.

Mi a teendő a terhesség során észlelt vérnyomás-emelkedés során?

A kérdés megválaszolása bizony nem egyszerű. Egyrészt fiatal nők esetében az emelkedett vérnyomásérték kezelése mindig nagy körültekintést igényel. A terhesség során azonban tudjuk, hogy vérnyomás-emelkedés esetén mind az anya, mind a gyermek fokozott veszélynek van kitéve.

Nem egyforma a teendő a korai, illetve a késői időszakban kialakult hipertónia esetén és természetesen másként kell eljárnunk, ha már a terhesség előtt is tudott volt a magasvérnyomás-betegség.

Hogyan változik a vérkeringés terhesség során

A terhesség során felgyorsul a keringés, a vér térfogata legalább 40-50%-kal megnövekszik, a percenkénti szívösszehúzódások száma (szívfrekvencia) 10-15-tel emelkedik, és ezzel a szívből percenként kilökött vér mennyisége a kiindulási helyzethez képest 30-40%-kal megnő.

Normális esetben a keringési térfogat növekedése, az erek tágulata, az erek ellenállásának csökkenése révén a vérnyomásérték átlagosan 5-10%-kal csökken. Mindezen folyamatokban az érbelhártya anyagai (endothelin és nitrogén-monoxid) játszanak alapvető szerepet.

Hogyan változik a vérkeringés normális szülés során, majd azután

A vértérfogat és a szívfrekvencia a szülés alatt tovább növekszik, és ezzel a perctérfogat is megnő (újabb 50%-kal), a vérnyomás emelkedik.

A szülést követően a vértérfogat és szívfrekvencia helyreáll, a perctérfogat először növekszik, majd csökken, és ezzel a vérnyomás is visszatér a normális szintre.

Mikor beszélünk terhességi hipertóniáról

Ha a terhesség során bármely időszakban legalább két alkalommal a vérnyomás több, mint 140/90 Hgmm, terhességi hipertóniáról van szó.

A terhességi hipertóniát kialakulási ideje szerint különböző csoportra oszthatjuk.

  • A terhesség 20. hete után jelentkezik a magas vérnyomás, és a vizeletben fehérje nem mutatható ki. Ez a típusú magas vérnyomás a terhességet követő 6. héten normalizálódik - ezt átmeneti, terhesség okozta hipertóniának nevezzük.
  • A terhességi toxaemia során a terhesség 20. hete után észlelhető emelkedett vérnyomás - ami leggyakrabban az először szülő nőkben alakul ki -, és a vizeletben 0,5 g feletti fehérjeürítés mutatható ki, gyakran ödémával társul. Középsúlyos, ha 140/90 és 160/100 közt van a vérnyomás és 1g feletti a fehérjeürítés, súlyos, ha ezen értékek felett. A csökkenő vizeletmenynyiség, a thrombocytaszám-csökkenés, az idegrendszeri eltérések (látászavar, fejfájás), a hasi fájdalom, vérszegénység, a májenzim-eltérések fenyegető jelek. Ez a típusú magas vérnyomás is normalizálódik a terhességet követő 6. héten.
  • A terhességi hipertónia más csoportját képezik azok az esetek, amikor a meglévő krónikus hipertóniára vagy vesebetegségre rárakódik a késői terhességi toxaemia.

Ki tekinthető kis illetve nagy kockázatúnak a terhesség szempontjából

A tünetmentes, jó szív- (bal kamra), jó veseműködés esetén (hígítás, koncentrálás, nincs fehérje a vizeletben) elegendő a családorvos, nőgyógyász gondozása a terhesség során.

A diasztolés vérnyomás emelkedése, hirtelen testsúlynövekedés, hirtelen kialakuló vizenyősség (ödéma), fehérjeürítés, fejfájás, rossz közérzet, hasi fájdalom esetén azonnali kórházi ellátás indokolt. Ritmuszavar, csökkent szívműködés, vagy emelkedett vérnyomásérték, a vesefunkciók károsodása, illetve görcs fellépése esetén nefrológiai (vesegyógyász) és kardiológiai (szívgyógyász) háttérrel rendelkező szülészeti központban történő ellátás, speciális kórházi kezelés szükséges.

Mindezek végső eldöntése a nefrológus, illetve a kardiológus feladata, akik a szülész-nőgyógyásszal együttesen alakítják ki végső álláspontjukat, és felvilágosítják a terhes nőt a saját és magzata kockázatáról.

A terhességi magas vérnyomás kezelése

A terhességi hipertónia minden szakaszában a nem gyógyszeres kezelés alapvető jelentőségű. A megfelelő táplálkozásnak óriási szerepe van, hiszen terhesség során semmilyen túlzás nem megengedett. A havonként 1 kg-mal növekvő testsúly az elfogadott. Az átlagos vegyes táplálkozás mellett előírt „magzatvédő" vitaminok szedése hipertónia esetén is megengedett.

Talán a dohányzásról nem kellene írni, annyira káros mind a gyermek, mind az anya erei számára, azonban sajnos gyakran látjuk, hogy a terhesség előtt dohányzók még hipertónia esetén sem hagyják abba a dohányzást - szerencsés esetben legalább csökkentik.

Orvosi szemmel, gyermeket és anyát védő szemmel egyetlen cigaretta sem megengedett.

A tömény alkohol biztosan káros, az alkalmilag elfogyasztott maximum 1-2 dl bor még magas vérnyomás esetén is megengedett. Az eltérő kórformáknak megfelelően kell az optimális terápiát kialakítani. Az egyes gyógyszerek kiválasztása és azok szükség szerinti kombinálása szakorvosi feladat.

A legfontosabb az akut vérnyomásemelkedés megelőzése, a megfelelő méhlepényi vérkeringés biztosítása. Az állapot súlyosbodása a terhesség azonnali befejezését teheti szükségessé, mert az anya élete is veszélybe kerülhet. A gondozás és kezelés során az anya egészségének védelme az elsődleges!