Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Terhesség

Vetélés

Az összes terhesség mintegy 15%-a végződik vetéléssel, leggyakrabban már az első 12 hét során. Egy vagy több vetélés még nem jelenti azt, hogy a nőnek a későbbiekben nem lehet sikeres terhessége.

Mit kell tudnunk róla?

Vetélésnek hívják a magzat spontán elvesztését annak 24 hetes kora előtt. Több tényező is okozhat vetélést, így magzati rendellenesség vagy myomák okozta méhelváltozás. Van azonban úgy is, hogy a vetélés pontos oka ismeretlen marad.

A vetélés esélyét növeli, ha: 

  • a nő idősebb 35 évesnél
  • a nő erős dohányos 
  • két vagy több magzatot hord az anya a méhében.

A vetélés többnyire súlyos kihatással van a magzatot elveszítő nő lelkiállapotára, ilyenkor teljesen természetes a gyász érzése. Hasznos lehet szakember tanácsát kikérni, hogy fel tudjuk dolgozni a veszteséget.

Habár a vetélési tünetek elmúltával élhetünk újból nemi életet, tanácsos várni néhány menstruációs ciklust, míg ismét megpróbálkozunk a teherbe eséssel.

Vetélés tünetei

 A vetélés leggyakoribb tünetei a következők:

  • vérzés
  • görcsös fájdalom az alhasban
  • a terhességi tünetek (sajgó mellek, hányinger) hirtelen abbamaradása.

Azonnal hívjunk orvost, ha vérzést vagy görcsöket észlelünk. Erős vérzés esetén rögtön kórházba kell mennünk.

Mit tegyünk?

Ha a terhesség korai szakaszában vérzést tapasztalunk, ez még nem jelenti azt feltétlenül, hogy elvetélünk, de mindenesetre keressük fel rögtön az orvost. Ultrahangvizsgálattal ellenőrzi, hogy minden rendben van-e a magzattal. Hathetes terhességtől kezdve, ha minden jól megy, már lehet látni a magzat szívverését az ultrahang során. Ezzel a vizsgálattal kizárható a méhen kívüli terhesség is.

Vetélés kezelése

A teljes vetélés során a magzat magától kilökődik a méhből. Ha a vérzés eláll 7-10 napon belül, további kezelésre nem lesz szükség.

Operáció

Ha folyamatosan, illetve erősen vérzünk, hiszteroszkópiára lehet szükség, melyet rendszerint altatásban végeznek. Ilyenkor távolítják el a méhben maradt terhességi szöveteket.

Tesztek

Ha sorozatban legalább háromszor elvetél egy nő, általában szakvizsgálatnak vetik alá, hogy kiderüljön, van-e különleges oka a vetéléseknek.

Hogyan segíthetünk magunkon?

Ügyeljünk az egészséges testsúlyunkra, mivel a vetélés gyakoribb a túl sovány, illetve túl kövér nők esetében. Nagyon fontos a folsav szedése is, már a terhességet megelőzően, minden nőnél, aki gyermeket szeretne.

Ha már fizikailag és lelkileg is rendbe jöttünk, néhány menstruációs ciklus múltán ismét megpróbálhatunk teherbe esni.