Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Vér és Immunrendszer

A vérnek két fontos szerepe van:

  1. Szállítás: a vörösvérsejtek szállítják az oxigént a szöveti sejtekhez és a szén-dioxidban gazdag vért visszajuttatják a tüdőbe, ahonnan kilélegezzük. A vérkeringés osztja el a bélrendszerből a vérbe került tápanyagokat és a különböző helyeken termelődő életfontos anyagokat, mint enzimeket, hormonokat, védőanyagokat, majd a felhasználás helyére viszi.
  2. Véralvadás: a bőr és a szövet sérüléseikor a keletkezett sebet a megalvadt vér zárja be. A véralvadás során az életfontos anyagok, a véralvadási faktorok — nagyon bonyolult folyamat során — lépcsőzetesen aktiválódnak. Egy felnőttben kb. 5 liter vér kering. A következő alkotórészekből áll: vörösvérsejtek (erythrocyták), fehérvérsejtek (leucocyták), vérlemezkék (thrombocyták), a folyékony alkotórész a plazma.

A vérképző rendszer három nagy betegségcsoportját különböztetjük meg:

Vércsoportok

Az egyik ember vére nem cserélhető ki szabadon a másikéval. Ha válogatás nélkül adnánk vért egyik személytől a másiknak, súlyos túlérzékenységi reakció lépne fel. A vér olyan anyagokat tartalmaz (antigé-nek), amelyek ellen ellenanyagok képződnek, és egy másik vérrel reagálni képesek. Ekkor a vér összecsapzódik (agglutináció). Ezért, hogy ezt megakadályozzák, megvizsgálják, hogy a vér milyen antigéneket tartalmaz.

A fő vércsoportokon belül négy különböző antigéntulajdonságot különböztetnek meg: A, B, AB és 0.

Közép-Európában a lakosság kb. 45 százaléka A-vércsoportú, 40 százaléka 0-s, kb. 10 százaléka B-s és kb. 5 százaléka AB-s vércsoportú. Rendkívüli esetben 0-vércsoportú vért bárki kaphat vércsoporttól függetlenül, az AB-s vércsoportúak vércsoporttól függetlenül, bárkitől kaphatnak vért. Rendszerint azonban csak vércsoportazonos vérátömlesztést végeznek.

A fő vércsoportrendszeren kívül még további antigének vannak a vörösvérsejtekben. Megkülönböztetnek Rh(esus)-pozitív és Rh(esus)-negatív vért. Transzfúziót csak Rhesus-azonos vérrel le-het végezni.

Terhesség esetén az anya és a gyermek Rhesus-faktorának a meghatározása fontos.