Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Vér és Immunrendszer

Vérszegénység

A vashiányos vérszegénység (vashiányos anémia)

Vashiányos vérszegénység tünetei

 • Enyhe fáradékonyság,
 • belső nyugtalanság,
 • feszültség,
 • sápadtság,
 • száraz bőr,
 • fokozott hajhullás,
 • törékeny körmök, orrnyálkahártya-berepedés.

 A vashiányos vérszegénység okai

A vas életfontos anyag. A felnőtt férfi szervezetében kb. 50 mg/testsúlykg, a nők szervezetében kb. 35 mg/testsúlykg vas található. A vas 60-70 százaléka a vörösvérsejtek festékanyagához kötött, a maradék a májban, a lépben és a csontvelőben raktározódik.

A vashiányos vérszegénység kialakulásának három fő oka van: 

 • Súlyos vérvesztés, pl. erős menstruációs vérzés, gyomorhurut, gyomor-bél rendszeri daganat, aranyér, bélférgesség (galandféreg). Különböző gyógyszerek, mint acetilszalicil-sav (Aspirin). Reuma elleni szerek : Indomethacin, magas vérnyomás elleni szerek : Rausedyl, Erposid, nemi hormonok, daganat elleni szerek és a kortizon szintén okozhatnak vérzéseket, ami vashiányhoz vezethet. 
 • Vasban szegény táplálkozás, különösen gyer-mekeknél okoz problémát és azoknál a felnőt-teknél, akik speciális diétát tartanak.
 • Ha a gyomor-bél rendszer valamilyen okból nem képes a vas felvételére - pl. gyomorműtét, gyomordaganat.

Megbetegedési kockázat

A fejlett ipari országokban kb. minden harmadik gyermek és minden tizedik nő vashiányos.

Lehetséges következmények és szövődmények

Általában az egész szervezetre kihat, de nem életveszélyes.

Megelőzés

A vasszükségletet általában a táplálkozás fedezi. A szervezet a vasat az állati eredetű táplálékból 10-20-szor könnyebben tudja felvenni, mint a nö-vényi táplálékból. Jó „vasszállítók" a hal és egyéb húsok. A spenót a köztudattal ellentétben csak kevés vasat tartalmaz, ezenkívül a vas a spenótban különleges kémiai kötésben van, amit a szervezet alig tud hasznosítani. A vegetáriánusoknak nem kell vashiánytól tartaniuk, ha elegendő tejterméket, zöldnövényfélét fogyasztanak.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a panaszok alapján Önnek az a gyanúja, hogy vashiányban szenved.

Öngyógyítás

Már fennálló vashiány esetén nem lehetséges.

Vashiányos vérszegénység kezelése

Elégtelen vasfelvétel esetén a szervezet elsősorban a raktározott vasat használja fel. Csak akkor beszélünk vashiányos anaemiáról, ha a tartalék vas kiürült és a vörösvérsejtek festékanyagának a képzése csökkent. A vashiány vérvizsgálattal állapítható meg.

A kezelés kettős célú:

- a vashiány okának megszüntetése,

-  a szervezet vasraktárának feltöltése.

Vastabletta szedése esetén kb. két hónapig tart, míg a vér vasszintje ismét normális lesz. A vasraktárak feltöltése legalább 6 hónapig tart. A vashiány kezelése legjobban az ún. kétértékű vasat tartalmazó gyógyszerekkel végezhető.

A kombinált — vitamint és nyomelemeket — tartalmazó készítmények fölöslegesek és többnyire drágábbak. Az egyéb kiegészítők, mint borostyánkősav, fruktóz, szerin, hisztidin, fumársav, aszparaginsav szintén értelmetlenek. Hasonlóan nem célszerűek azok a vaskészítmények sem, melyek a gyomor-bél rendszerben elhúzódóan szívódnak fel (ún. depókészítmények). A vaskészítményeknek mellékhatásai lehetnek, mint émelygés, gyomorfájdalom, hányás, hasmenés vagy székrekedés. Feketébb széklet vasszedéskor normális. A gyógyszert vagy egy órával étkezés előtt vagy két órával utána kell egy fél pohár vízzel bevenni.

Vészes vérszegénység (anémia perniciosa)

Vészes vérszegénység tünetei

 • Sápadtság,
 • enyhén sárgás bőr és szemek,
 • étvágytalanság,
 • a teljesítőképesség csökkenése,
 • gyomor-és emésztési panaszok.
 • Esetenként szájnyálkahártya- és nyelvgyulladás.
 • Régóta fennálló B12-vitamin-hiány esetén idegrendszeri panaszok is jelentkezhetnek, mint járási nehézség, egyensúlyérzés elvesztése és a végtagokban remegésérzés.

A vészes vérszegénység okai

Az ok többnyire a B12-vitamin-hiány, ritkán folsavhiány. Mivel a kezelés nagyon eltérő, előbb az orvosnak az okot kell tisztáznia.

B12- vitaminhiány

Ahhoz, hogy a szervezet a B12-vitamint a táplálékból fel tudja venni, egy szállítóanyagra van szükség (intrinsic factor), amit a gyomornyálkahártya termel. Ha nem áll ebből elegendő rendelkezésre, pl. a gyomor részleges eltávolítása vagy kóros gyomornyálkahártya-sorvadás esetén, a szervezet nem tud elegendő B12-vitamint felvenni.

Folsavhiány

Sokkal ritkább panasz. Leggyakrabban alkoholistáknál fordul elő az életvitel, azaz elégtelen táplálkozás miatt.

Megbetegedési kockázat

A betegség előfordulása gyakoribb részleges vagy teljes gyomor- vagy vékonybél-eltávolítás esetén, súlyos bélbetegségben, az életkor előrehaladtával, alkoholistáknál, azoknál, akik hosszú ideje egyoldalúan táplálkoznak.

Lehetséges következmények és szövődmények

Anaemia perniciosa a kezelt betegeknél nem okoz maradandó károsodást, kezeletlen esetben gerincvelő-károsodáshoz és ezáltal maradandó neurológiai kieséshez vezethet.

Vészes vérszegénység megelőzése

Változatos táplálkozással az anaemia perniciosa akkor előzhető meg, ha a szervezetben elegendő az intrinsic factor, a B12-vitamin szállítóanyaga. B12-vitamin található a húsban, halban, tejben, tojássárgában és a sajtban. Növényi táplálékok nem tartalmaznak B12-vitamint, kivéve a tejsavtartalmú főzelékeket, mint pl. a savanyú káposzta.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Amikor B12-vitamin- vagy folsavhiányra utaló gyanúja van. Ha a rokonságában valakinek B12-vitamin-hiánya van, a problémát az orvossal közölnie kell.

Öngyógyítás

Fennálló B12-vitamin-hiány esetén nem lehetséges. Enyhe folsavhiány megváltoztatott étkezési szokással leküzdhető.

Vészes vérszegénység kezelése

Szállítóanyag hiánya miatt a B12-vitamint az orvosnak injekcióban kell beadnia. Szájon át beadott B12-vitamin hatástalan lenne, mivel nem szívódik fel és kiürül. A kezelés kezdetén általában hetente több injekció szükséges, később többnyire csak havonta egyszer. Ezt a kezelést egész életen át kell folytatni. A folsavhiány megváltoztatott táplálkozással, folsavtabletta kiegészítő szedésével, ill. folsavinjekció adásával kezelhető.