Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Vér és Immunrendszer

Vérzékenység (hemofília)

Vérzékenység tünetei

A panaszok már gyermekkorban jelentkeznek, mar a kúszás bevérzést okozhat a térdben és könyökben : a vágott sebek és sérülések hosszan véreznek, a belső vérzések megduzzadt végtagokhoz és fájdalmas ízületekhez vezetnek.

Vérzékenység okai

A vérben hiányzik a véralvadáshoz szükséges VIII., ill. IX. faktor. Az esetek 75 százalékában a vérzékenység örökletes. A vérzékenységi hajlamot mind a nők, mind a férfiak tovább örökítik gyermekeikre. Vérzékenyek csaknem mindig a férfiak lesznek.

Megbetegedési kockázat

A rokonságban levő haemophiliás beteg bizonyíték lehet, hogy az adott gént a családtagok is az örökítő anyagukban hordozzák. Azok a nők és férfiak, akiknek ilyen rokona van és gyermeket szeretnének, genetikai tanácsadóban érdeklődhetnek afelől, hogy milyen nagy a valószínűsége annak, hogy egészséges gyermekük szülessék. A vérzékenység nem öröklődik minden esetben. Azt, hogy a gyermek vérzékeny lesz-e, a terhesség korai szakaszában kell megállapítani.

Lehetséges következmények és szövődmények

A mozgáskorlátozottság és a korai halál veszélyét a mai kezelések jelentősen csökkentették. A nagy sérülések azonban életveszélyesek lehetnek. Néhány évtizeddel ezelőtt bizonyos vérkészítmények az AIDS vírusát tartalmazták, amellyel sok vérzékeny beteget megfertőztek. Annak érdekében, hogy a vírusátvitel veszélyét kizárják, ma minden vérkészítményt megvizsgálnak erre a vírusra. A vérzékeny beteg élete, az állandóan fenyegető vérzésveszély, az orvosi kezeléstől való állandó függés mind az érintettnek, mind a családjának nagy megterhelés.

Megelőzés

Jelenlegi ismereteink alapján nem lehetséges.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Azonnal, ha az a gyanúja, hogy gyermekének véralvadászavara van.

Öngyógyítás

Veszélyes sportok kerülése. Nem szedhet semmi olyan gyógyszert, amely a vérzés veszélyét növeli (pl. fájdalomcsillapító és meghűlés elleni szalicil-tartalmú gyógyszerek, mint az Aspirin).

Vérzékenység kezelése

A komoly vérzéssel azonnal orvoshoz kell fordulni, aki koncentrált VIII. faktort ad. Attól függően, hogy a vérzés milyen súlyos, szükséges lehet ennek 5-10 napon át többszöri megismétlése is.