Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Vese és hólyag

A felvett táplálék az anyagcsere során feldolgozásra kerül. A keletkezett bomlási termékeket a szervezetnek ki kell választania. A vesék működése nékül a felhalmozódó mérgek rövid időn belül a beteg halálát okozzák.

A vesék mint tisztítók működnek, amelyek a fel nem használt anyagokat kiszűrik és a felesleges vízzel együtt vizeletként kiválasztják.

Ezenkívül a vesék feladata a só-víz háztartás szabályozása. Részt vesznek a vitamin- és hormontermelésben, és befolyást gyakorolnak a vérképzésre, a csontanyagcserére, a vérnyomás-szabályozásra.

Minden embernek két veséje van, és mindegyik vesében több mint egymillió egység (nephron), amely a vért szűri (glomerulus) és a vizeletet koncentrálja (tubulus).

A vizelet a vesemedencéből a húgyvezetéken (ureter) át a hólyagba folyik, és ha kb. 0.4-1 liter közötti mennyiség összegyűlik, a húgycsövön keresztül kiürül.

A húgyutak leggyakoribb megbetegedése a gyulladás, amely a kórokozóknak a húgycsövön (urethra) keresztül a hólyagba, ill. a húgyvezetékbe jutásakor alakulhat ki.

Ritka esetekeben betegséget okozó kórokozók a vérárm útján is eljuthatnak a vesébe. A húgyúti gyulladások fele nem okoz panaszokat. Leggyakoribb a nőknél jelentkező hólyaghurut, ill. -gyulladás. Férfiaknál 50 év alatt ilyen kórképpel elvétve találkozunk.