Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Vese és hólyag

veseelégtelenség (uraemia)

Panaszok

A panaszok kezdetben alig észrevehetők, és csak lassan fokozódnak. A veseelégtelenség első tünetét legtöbbször arról lehet megismerni, hogy éjszaka több a vizelet, mint korábban. A vilelet főleg vízből áll, a salakanyagok a szervezetben maradnak. A beteg fokozatosan fáradtabb lesz és letargiás. Nehézlégzés is jelentkezhet. Később állandósul a hányinger, hányás. Jellemző az étvágytalanság és a kellemetlen szájiz. A bőr színe sárgásbarna és kellemetlen bőrviszketés kínozza a beteget. Végstádiumban (uraemia) lehet szívburokgyulladás, vizes tüdő, bénulások és végül kóma.

Okok

A vese ismételt súlyos gyulladása (pl. krónikus pyelonephritis vagy glomerulonephritis) károsítja a veseszövetet és hegesedéshez vezet. A vese egyre kevésbé tudja szűrő funkcióját ellátni. További okok lehetnek : évekig szedett fájdalomcsillapí-tók, évekig tartó magas vérnyomás; cukorbetegség. Ritkán veleszületett vesebetegségek (pl. polycystás vesék) vezetnek krónikus veseelégtelenséghez.

Megbetegedési kockázat

Veseelégtelenség minden életkorban keletkezhet. Mindenekelőtt azok a személyek fokozottan veszélyeztetettek, akik több évig szedtek fájdalom-csillapítókat.

Lehetséges következmények és szövődmények

A krónikus veseelégtelenség következménye lehet a magas vérnyomás, csökkent koncentrációs képesség, kimerültségi állapot, neurosis, fogyás, izomzavarok, bőrviszketés, csökkent szexuális aktívitás, impotencia, csökkent ellenállás az infekciókkal szemben, vérzékenység, vérszegénység, szívizom ártalom stb.

Megelőzés

Kerülni kell a fájdalomcsillapitók tartós használatát. A rendszeres orvosi ellenőrzés képezi a megelőzést.

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • Amikor Ön észreveszi, hogy gyakrabban kell vizelnie.
  • Tisztázatlan fogyáskor. 
  • Elhúzódó hányinger esetén, főleg, ha ez a reggeli órákban jelentkezik.
  • Megmagyarázhatatlan hányáskor.
  • Fáradékonyság, levertség esetén.

Öngyógyítás

Sok folyadékot fogyasszon. Ne szedjen önhatalmúlag semmilyen gyógyszert, mielőtt orvosához fordulna. Megfelelő központokban tanácsokat, segítséget kap a művesekezelés, az esetleges veseátültetés szükségessége felől.

Kezelés

Csak az akut veseelégtelenséget lehet visszafordítani. A krónikus veseelégtelenség előbb vagy utóbb vesepótló kezelést tesz szükségessé: haemo-dialízis (vérmosás), folyamatos ambuláns perito-nealis dialízis vagy vesetranszplantáció.

Haemo dialízis (vérmosás)

Ha a vesék normális teljesítményük 5%-a alatt működnek, akkor a károsító anyagokat a szervezetből mesterségesen vérmosással (dialízis) kell eltávolítani. Ez olyan műszerrel történik, amelyet a vérkeringésbe csatlakoztatnak, és az a szervezetet mérgező legtöbb anyagot kimossa. A vér a készülék szűrőjén átfut, majd újra visszakerül a beteg vérkeringésébe. A dialízist általában hetente háromszor végzik, 4-5 órán keresztül. A vért az alkarhól vezetik ki egy shuntön keresztül.

A shuntöt egy kis műtéttel hozzák létre: az artériát a vénával összekötik, vagy műanyag protézissel hidalják át.

A dialíziseket nemcsak a kórházakban végzik, hanem megfelelő kiképzés után otthon is. Ehhez egy családtagnak egy dialízis-állomáson néhány héten át meg kell tanulnia a dialízis technikai kivitelezését és felügyeletét. A dialízált betegeknek kísérő kezelésként viszonylag szigorú fehérje és sószegény étrendet kell tartaniuk és csak kevés folyadékot szabad inniuk.

A dialízis segítségével sok beteg munkaképes marad és a dialízis idejét nem számítva, mindennapi élete zavartalan. A haemo dialízist hetente háromszor végzik. A dialízis hatására a krónikus vese-elégtelenséggel járó panaszok többsége gyorsan javul. Az életkilátás az alapbetegségtől függ. Nagyon sok beteget több mint 10 éve dialízálnak.

Folyamatos ambuláns peritonealis dialízis (CAPD)

Ennél a módszernél a hasüreget bontó hashártyát használják szűrőnek. Helyi érzéstelenítés után vékony csövet vezetnek a vesebeteg hasüregébe, és ezen keresztül végzik a CAPD-t hónapokon, évken át. A hasüregben végződő csövet kívül egy steril lacskóhoz csatlakoztatják, amiben 2-3 liter oldat van. A folyadék a nehézségi erő által a magasra emelt zacskóból 15-20 perc alatt befolyik a hasüregbe. Az Üres zacskó a ruházat alatt nem látszik. Az oldat olyan összetételű, hogy a hashártyán keresztül vizet és méreganyagot választ ki, amelyet normális körülmények között a veséknek kellene kiválasztaniuk.

Mintegy 4-6 óra múlva az üres zacskót a padlóra fektetik, mire a hasüregben lévő méreganyag-tartalmú folyadék 15-20 perc alatt visszafolyik a zacskóba. Ezután Új folyadékkal telt zacskót csatlakoztatnak és a hasüreget ismét feltöltik. Így történik a veséhez hasonlóan a szervezet állandó méregtelenítése.

Előnyei: a betegek a haemo dialízissel ellentétben nem szorulnak másik személy segítségére. A folyamatos méregtelenítés következtében a vérnyomás jobban beállitható, mint a gépi dialysisnél, valamint az általános állapot és a vérkép is többnyire jobb. Ezenkívül nem szükséges fehérjeszegény diétát tartani.

Hátrányai: fennáll a hashártyafertőzés veszélye. Ez a kockázat kicsi, ha a folyadékcserét nagy gonddal és tisztasággal végzik.