Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Vese és hólyag

Vesekő

Vesekő

Vesekővesség lehetséges tünetei

A vesekövek bizonyos nagyság felett a veséből nem tudnak a húgyutakba csúszni; ilyenkor nincs vagy csak nagyon enyhe fájdalom jelentkezik vesetájékon.

A panaszok akkor jelentkeznek, ha a kő a veséből elindul. Általában hirtelen fellépő éles, esetleg tompa hullámszerű fájdalom az ún. vesecolica, mely a kő húgyutakba való vándorlásakor észlelhető. Általában a bordák alatt, a háti oldalon kezdődik és órák vagy napok múltán lassan a lágyék irányába sugárzik. A fájdalom rossz közérzettel járhat. A vizeletben esetenként vérnyomok találhatók. Ha a kő a hólyagba jut, a húgycsövön keresztül legtöbbször számottevő panasz nélkül eltávozik.

A vesekő okai

A következő tényezők segítik elő a kőképződést:

  • Idült húgyúti gyulladások.
  • Mellékpajzsmirigy-megbetegedés.
  • Elfolyási akadályok (hegesedés, szűkületek, fejlődési rendellenesség) következtében fellépő vizeletpangás.
  • Olyan táplálkozás, melynek következtében a vizelet kőkristályok képződésére alkalmas sókkal telített.
  • Csökkent folyadékbevitel.
  • Idült bélbetegség.

Megbetegedési kockázat

A férfiak veseköves megbetegedésének veszélye nagyobb, mint a nőké, és az életkor emelkedésével gyakrakrabban fordul elő. A megbetegedés kockázata nő tartós hőség esetén, amikor a bevitt folyadékmennyiség nagy része nem a veséken keresztül választódik ki, hanem izzadság formájában a bőrön keresztül távozik. Ezáltal a vizelet kalciumkoncentrációja lényegesen magasabb, és megnő a kőképződés veszélye.

A vesekövesség lehetséges szövődményei

Vesekövek fokozott kockázatot jelentenek:

  • húgyúti gyulladás,
  • hegesedés, szűkület kialakulása, amely további kőképződés okozója lehet,
  • idült vesemedence-gyulladás kialakulása tekintetében.

Vesekő kialakulásának megelőzése

Sokat kell folyadékot inni, különösen hőségben. Egyes betegeknél, akiknél korábban vesekövesség előfordult, néha megfelelő diétával az ismételt kőképződés megakadályozható. Ehhez a kő analízise, és orvos megfelelő tanácsa szükséges. A kövek túlnyomó része kalciumoxalátot tartalmaz. Ez a megelőzés szempontjából azt jelenti. hogy csökkenteni kell a tej és a tejtermékek bevitelét, sószegény étrend javasolt, és lehetőleg kerülni kell a kávé, kakaó, csokoládé, spenót, paradicsom fogyasztását.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Vesecolica esetén. Továbbá abban az esetben, ha

ön tud a vesekövéről, és esedékes az időszakos ellenőrzés.

Öngyógyítás

Bőséges folyadékbevitel. Egyes esetekben a kő távozásához vezethet, és segitséget nyújt a további kőképződés megakadályozásához.