Egészségetmindenkinek... Gyakori betegségek és tüneteik A-tól Z-ig
menümenü

Vese és hólyag

Vesemedence-gyulladás

Heveny vesemedence-gyulladás

Panaszok

Hirtelen hidegrázás, láz, a csípő feltt jelentkező erős fájdalom, rossz közérzet és hányás (vesecolica). Gyakori és nehezített vizeletürítés. A vizelet zavaros, vértartalom miatt piros színű lehet.

Okok

Legtöbbször az alsó húgyutakból kiinduló, felszálló fertözésről van szó, mely bakteriális eredetű. Katéter, vesekövek, fejlődési rendellenessegek, megnagyobbodott prosztata stb. szűkítik a húgyútakat, a vizelet pangása elősegti a gyulladás kialakulását. Gyerekeknél gyakori ok az ún. reflux. Az orvosok ezen a vizelet viszafolyását értik hólyagból a vesevezetékbe, ill. a vesébe, a húgyvezeték-beszájadzás veleszületett zárási zavara következtében. Ritka esetekben vér útján a vesébe került kórokozók is okozhatnak vesemedence-gyulladást.

Megbetegedési kockázat

 • Gyakori húgyúti gyulladások, 
 • reflux,
 • terhesség,
 • állandó katéter viselése,
 • vese- és hólyagkövesség,
 • prostatatúltengés.

Lehetséges következmények és szövődmények

Gyors gyógykezelés esetén ritkák a szövődmények. Gyerekek, diabetesesek és legyengült betegek esetében a gyulladás a véráram útján továbbterjedhet, és vérmérgezéshez (urosepsis) vezethet.

Megelőzés nőknél

Helyes toaletthigiénia: tisztálkodás elölről (gát) hátrafelé (végbélnyílás). A húgyúti gyulladások ismétlődő visszatérése és ezáltal a krónikus gyulladás kialakulásának elkerülése végett a  következőket ajánljuk:

 • Dezodorok, habfürdők, fertőtlenítő oldatok, erősebb szappanok kerülése, mert a bőrt és a nyálkahártyát károsítják, ezáltal a baktériumok számára kedvezőbb megtapadási lehetőséget biztosítanak.
 • Hüvelyi folyás esetén mindig ki kell kérni orvos tanácsát, mert a folyás a gyulladás veszélyét növeli.
 • Sok folyadék bevitele („átmosás”) gátolja a baktériumok megtelepedését a húgytitakhan. 
 • Ne tartsuk sokáig vissza a vizeletet, mert a hólyag nagyfokú telítődése a baktériumok elleni védekezést gyengíti.
 • Nemi közösülés előtt igyunk egy pohár vizet, és közvetlenül utána ürítsük ki a hólyagot.

Megelőzés férfiaknál

Amit a prostata túltengésnél leírtunk.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Azonnal.

Öngyógyítás

Nem eredményes. „Hólyagteák" ebben az esetben nem segítenek.

Kezelés

Mindenekelőtt antibiotikumokkal. Egy-két napi gyógykezelés után a panaszok jelentősen csökkennek. Az antibiotikumok szedése akár 14 napig vagy hosszabb ideig is szükséges lehet. Az ismétlődő vesegyulladások esetén az orvos a gyógyulás bekövetkezte után különböző vizsgálatokat rendel el, az esetleges oki tényezőket megállapítandó: vér- és vizeletvizsgálat, veseröntgen- és ultrahang-vizsgálatok, refluxvizsgálat stb.

Idült vesemedence-gyulladás

Panaszok

Hosszan tartó vesegyulladás lassan a vese károsodásához vezet. A beteg fáradt, letargikus és levertséget érez. A gyakori éjjeli vizelés az első tünetek közé tartozik. A betegség elhúzódásakor rossz közérzet és bőrviszketés alakulhat ki.

Okok

Idült vesemedence-gyulladás legtöbbször húgyúti gyulladás vagy heveny vesemedence-gyulladás gyakori ismétlődése után alakul ki, mikor is a veseszövet hegesedik és zsugorodik. Másik oki tényező lehet fájdalomcsillapítók több évi helytelen szedése. Vesekövek szintén okozhatnak idült vesegyulladást.

Megbetegedési kockázat

 • Ismételt, súlyos húgyúti gyulladások.
 • Visszatérő heveny vesemedence-gyulladás.
 • Vesekövesség.
 • Fájdalomcsillapítók több évig tartó szedése (pl. fejfájás ellen).

Lehetséges következmények és szövődmények

Kezeletlen esetben a vese fokozatosan károsodik és funkcióját nem tudja ellátni. Következmény lehet a magas vérnyomás, és a vérben keringő mérgezö anyagok lektaporodasa. A megbetegedés végstádiumát húgyvérűségnek hívják (uraemia); ebben az állapotban a vér tisztítását gépi segítséggel vagy más orvostechnikai beavatkozással kell biztosítani.

Megelőzés

Hosszabb ideig ne szedjünk fájdalomcsillapítót. A többi megelőző ténykedést lásd a heveny veseme-dence-gyulladásról szóló menüpont alatt. Gyakori húgyúti gyulladás esetén az orvos vizelet-, ill. vérvizsgálatot végez az idült vesemedence-gyulladás korai felismerése céljából.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Azonnal, ha gyanúja van arra, hogy idült vesemedence-gyulladásban szenved.

Öngyógyítás 

A fájdalomcsillapító szerek szedését azonnal abba kell hagyni. - Diétát kell kezdeni az orvos utasítása szerint.

Kezelés

A krónikus vesemedence-gyulladást nefrológus szakorvosnak kell kezelnie. A kezelés módja attól függ, hogy a betegség milyen előrehaladott állapotban van. Ha a krónikus vesemedence-gyulladást vesekő vagy más vizeletelfolyási akadály okozza, az okot meg kell szüntetni.

A fertőzést antibiotikumokkal kell megszüntetni. Gyakran elegendő egy-egy antibiotikumos kúra húgyúti infekció esetén, szükséges lehet azonban a szer tartós szedése csökkentett adagban, hogy a visszatérő infekciókat megelőzzük. Néha az orvos antibiotikumot sem rendel, csupán gyakran ellenőrzi a beteget. Gyakran szükséges kísérő terápia alkalmazása vérnyomáscsökkentőkkel, az anyagcserét stabilizáló anyagokkal.